Het Chinese jaar Huangdi 4717, het Jaar van de Rat, begint op zaterdag 25 januari 2020.

Ratten zijn perfectionisten. Ze communiceren zeer goed, geven leiding en zijn altijd alert. Zij kiezen hun vrienden zorgvuldig en op kinderen. Ratten zijn grote strategen en maak goede politici, maar nog belangrijker, hun intuïtie hen in staat stelt om tegenstanders heel vroeg in het spel te doorzien.
Ratten zijn sluw en weten, hoe ze rijkdom kunnen vergaren. Ze besteden geld aan hun geliefden, hoewel buitenstaanders ze gierig vinden.
Met hun aanpassingsvermogen en slimheid kunnen ze zich uit elke netelige situatie manoeuvreren. Maar ze kunnen snel kwaad worden en ze kunnen overdreven kritisch zijn. Dit maakt hen wat prikkelbaar en zenuwachtig, wanneer de zaken volgens hen niet snel genoeg gebeuren.
Ze hebben een opportunistische eigenschap. Ze zich snel aanpassen en uit situaties kunnen ze snel voordeel halen voor zichzelf.

Het karakteriseren van een persoon wordt bepaald door hun dierteken en het geboortejaar. Het gevolg is, dat er vijf verschillende Rat-typen zijn:

Type Rat Geboorte jaar Karaktertrekken
Bos rat 1924, 1984 Onafhankelijk, zelfverzekerd, deugdzaam en getalenteerd, met een sterk gevoel van teamwork
Vuur rat 1936, 1996 Energiek, moedig, rustig, hartelijk en vriendelijk voor hun vrienden, maar zeer streng voor zichzelf
Aarde rat 1948, 2008 Beminnelijk, eerlijk, flexibel, bescheiden, ernstig, met een sterk gevoel van eigenwaarde
Goud Rat 1960, 2020 Slim, getalenteerd, welgemanierd, jaloers, met een sterk gevoel van zelfbewustzijn
Water Rat 1912, 1972 Spraakzaam, slordig, conservatief en wijs

Mensen, geboren in het Jaar van de Rat, zijn charmant en getalenteerd. Zij zullen het goed doen in een carrière als verkoper, winkelier, schrijver, criticus, politicus of publicist. Ze hebben superieur vermogen zich aan te passen aan verschillende omgevingen, waardoor ze vaak deelnemen aan verschillende zaken. Rusteloosheid en nieuwsgierigheid kunnen resulteren dat men van de hak op de tak springt. Ze moeten leren de aandacht vast te houden en zo hun kans te vergroten om succesvoller te zijn.

Beroemde mensen geboren in het Jaar van de Rat:

Guus Meeuwis, Esmee Visser, Prins Charles, Gerard Joling, Nicolette van Dam, Johan Boskamp, Cristiano Ronaldo, Wesley Sneijder, Ben Affleck, Daan Schuurmans, Burt Reynolds, Cameron Diaz, Marijke Helwegen, Churchill, Dinand Woesthoff, Doris Day, Nigel de Jong, Charles Aznavour, Englebert Humperdinck, Winston Post, Ruth Jacott, Jack Spijkerman, Peter Heerschop, Hans Kraay jr., Marc Klein Essink, Eminem, Karin Bloemen, Henny Vrienten, Barry Hay, Marlon Brando, Mozart, Margriet Eshuijs, president George Washington, Sandra Reemer, Jeroen Pauw, Sean Penn, Shakespeare, Jimmy Choo, Froukje de Both, Michael Boogerd, René Froger, en Rob Kamphues.