Nooit, maar ook nooit, had ik verwacht dat ik in de horeca terecht zou komen. Toen ik jong was, wilde ik heel graag medewerkster van een bibliotheek worden, ik dacht dan, dat ik altijd het eerste nieuw boek zou krijgen te lezen..

Ik lees graag en veel, liefst de hele dag alleen maar lezen. Tot diep in de nacht zelfs, dat mocht natuurlijk niet van mijn vader, de lamp moest om 9 uur uit. Al gauw merkte mijn vader dat de batterij van de enige zaklamp van ons huis wel erg snel leeg ging. Ik las dan stiekem in bed onder de deken met die zaklamp…. De batterijen in die tijd waren wel erg kostbaar en zelfs als je veel geld had, betekende dat niet dat je die batterijen kon kopen. Ik gebruikte zoiets kostbaars om te lezen. Moet u maar nagaan hoe mijn vader zou reageren. mijn hemeltje!

Op een nacht stond mijn bed in brand, omdat ik de zaklamp verruild had voor een olielampje die ik zelf had gemaakt en per ongeluk had omgegooid onder de dekens..

Ondanks de straf die ik had gekregen, bleef ik toch lezen als ik de kans kreeg en als het maanlicht door het raam in mijn kamer scheen.
Net als alle andere jonge meisjes had ik ook veel dromen, naast bibliotheek medewerkster, wilde ik ook heel graag docente worden…..

Maar al mijn dromen vielen weg toen mijn vader plots op 49 jarige leeftijd overleed. Ik kon dan dromen wat ik maar wilde. In een land dat geen sociale voorzieningen had , is men toch afhankelijk van zichzelf. Dus als gezins oudste, hielp ik mijn moeder om voor mijn broertjes en zusje te zorgen.

Ik weet nog toen ik net in Nederland kwam, werd me verteld dat `babi pangang` het lekkerste Chinese gerecht is en dat de Nederlanders er dol op zijn. Ik wist niet eens uit welk gedeelte van China dit gerecht stamde, het is zo’n groot land. Het zal wel ergens uit een van die vele provincies komen, dacht ik toen. Later heb ik gehoord dat babi pangang helemaal geen Chinees gerecht is, het stamt uit Indonesië en is door mijn landgenoten aangepast aan de Nederlandes markt.

In 2000 besloot ik een restaurant in Velp te beginnen en was vast beslote geen babi pangang meer op de kaart te zetten, ik wilde alleen nog maar Authentieke Chinese gerechten serveren, vooral primaire, secundaire, Multi kruidige Sichuan gerechten.

Ik kom zelf uit Sichuan, maar ben geen kok, wel heb ik wat geleerd van mijn oma, tante en nog wat buren. In Nederland kon ik geen Sichuan koks vinden, dus nam ik koks aan om ze op te leiden om Sichuan kok te worden, dat is wel makkelijker gezegd, maar het echt doen, bleek veel moeilijker dan gedacht. Te eerste zijn Chinese mannen bazig, ondanks dat wij al in de 21e eeuw leefden en ten tweede, ze vinden het maar niks dat een vrouw zegt wat ze moeten doen.

Op een dag zag ik dat mijn zogenaamde chef-kok verkeerde kruiden gebruikte in een gerecht. “ Nee, meneer, dat hoort niet zo ” zei ik tegen hem.


Hij antwoordde:”Toen ik chef-kok werd, liep jij nog met een open broekje rond”.

Met andere woorden toen hij chef-kok werd, was ik nog maar een baby, wat kon ik hem dan leren, die meneer Chef-kok! (Chinese baby’s hebben altijd een open broek aan waardoor het gemakkelijker is om luiers te wisselen).

Maar ik was het er toch niet mee eens. Dus nam hij die zelfde dag nog, om precies te zijn: op vrijdag om 16:30, een half uur voor opening van de zaak de benen.

Daar stond ik dan, ik kon wel stoer doen, maar ik ben toch geen echte kok van beroep, ineens moest ik voor zoveel mensen koken, dat is echt makkelijker gezegd dan gedaan. Ik wist niet eens hoe ik de grote wok moest vasthouden, die zijn ook nog zo zwaar als lood. Ik wist niet eens waar de kruiden lagen, waar ligt de gember, waar zijn de Sichuan pepers, waar is de ossenhaas waar zijn de lamskoteletten en zo voort.

Dan vergat ik weer met welke tafel ik bezig was, dan had ik de hulpkok vergeten te vertellen wat ze moest doen, dan zijn er voor 4 personen maar 3 gerechten gemaakt. Als het laatste gerecht dan op tafel komt , zijn de eerdere gemaakt gerechten al weer koud, of laat mijn hulp het gerecht dat ik net met moeite had gemaakt op de grond vallen.

Ik sneed zo vaak in mijn vingers, dat als het wondje nog steeds niet genezen was er alweer een andere vinger werd geraakt. Mijn vijf zielige vingers hadden op een moment negen wondjes.

En ik zat helemaal van top tot teen onder de saus en meel, mijn gezicht leek of ik net had opgetreden in een Chinese opera al die kleuren zaten er dan op.

Ondanks dat ik in het begin zo onhandig en chaotisch was, bofte ik toch dat ik nog zo veel lieve, trouwe en begripvolle gasten heb, die me deden geloven dat ik ooit nog een mooi orkest in de keuken zou kunnen leiden.

Bedankt al mijn lieve gasten en lieve vrienden

Jade Cao.