Over tennis gesproken, ik heb dit woord ooit geleerd, ik ken dat in het Nederlands en weet wat het betekent in het Chinees. Verder heb ik er niet meer bij stilgestaan.
Op woensdagmiddag hoefden mijn twee zoons niet naar school, ze speelden dan vaak in de straat voor het restaurant. Voor mij betekende dat op die bewuste woensdag naast het werken in de zaak ook de oppas spelen. Even niet opgelet, waren ze uit mijn ogen verdwenen. Ik had een rondje gelopen en wat buren gevraagd, maar ze waren nergens te vinden. Even later kwamen ze de zaak binnenstormen :
‘‘Mam, mogen wij met tennis spelen?’’, kwam mijn jongste zoon Yulun huppelend naar me toe. Voor ik het goed kon begrijpen, was hij al weer met zijn broer weg uit de zaak. Ik stopte even met mijn werk en rende hun achterna tot bij de deur.
“ Wil je tennis spelen bedoel je?”, riep ik voor de zekerheid bij de deur tegen zijn rug.
“Ja”, voor zijn vrolijke stem bij me in de oren kwam, was hij zonder maar even om te kijken weer flitsend snel verdwenen uit mijn zicht samen met zijn broer.
‘‘Leuk’’, antwoord ik enthousiast. Of hij me had gehoord betwijfelde ik.
Hij was met zijn broer Jialun samen begonnen met voetbal spelen bij VVO in Velp, maar omdat hij nog te jong was, was hij niet als zijn broer in een echt F team ingedeeld. Sindsdien wilde hij zijn trots houden en dus weigerde hij om te gaan voetballen. Nu wilde hij dus tennissen, als moeder vond ik het geweldig natuurlijk. Enthousiast belde ik meteen de tennisclub Beekhuizen en het volgende moment stonden wij al in een sportwinkel om alle benodigde spullen te kopen. Het was niet in de aanbiedingsperiode, alles was natuurlijk wat prijziger. Maar als dit koppige joch maar ging sporten dan was alles de moeite waard.
Dezelfde dag nog gebruikten ze de straat voor het restaurant als tennisbaan, ze beschouwden de tennis rackets als nieuw speelgoed. Ze hadden natuurlijk geen flauw idee hoe ze die ballen moesten slaan, dus kwamen de ballen steeds in de tuin van de buren terecht en ze waren dus om de vijf minuten op de deurbel van de buren aan het drukken.

‘’Jullie hoeven niet elke keer te bellen hoor, jullie mogen zo in de tuin de bal halen’’. Zei de oude buurvrouw met een lieve glimlach in de deuropening en leunde met haar trillende handen op een rollator.
‘‘Het is gewoon moeilijk voor me om de iedere vijf minuten uit de stoel te komen’’, zei ze vriendelijk tegen de kinderen.
‘’ Dat mag niet van mijn moeder’’, zei de oudste zoon Jialun tegen de lieve mevrouw die heel wat rimpels op haar gezicht had zitten.
‘‘Ik kan je wel helpen uit de stoel te komen hoor, ik ben al vijf jaar en ik ben best heel sterk’’, zei Yulun tegen de bejaarde buurvrouw.
‘’ Maar lieve jongen, voor dat je bij mijn stoel bent, moet ik eerst de deur voor je open doen, denk je niet?’’.
Weer op een woensdagmiddag stormden mijn twee zoons de zaak dartelend binnen.
‘‘Mam, tennis wil ook een tennisracket’’, zei Yulun tegen me.
‘‘Wat bedoel je met tennis wil een tennisracket?’’, vragend keek ik hem aan.
‘‘Die jongen, mam’’, Jialun wijst met zijn vingers naar de deur.
Voorzichtig komt een blond kopje tevoorschijn in de deuropening.
“Hij is Dennis, mam, onze overbuurjongen, onze nieuwe vriend, wij zijn al paar keer bij hem thuis wezen spelen,” grijnsde Jialun. Vandaar dat ik ze niet kon vinden! Ze waren dus bij die jongen thuis aan het spelen geweest.
Toen viel het kwartje pas, Yulun wilde met deze jongen gaan spelen de vorige keer, niet de sport tennis gaan doen wat ik dacht dat hij wilde.
Wat een naam, wat raar dat iemand zijn kindje naar een sport noemt dacht ik toen. Later wist ik pas dat hij Dennis heette en niet tennis. Door Dennis gaat mijn zoon tennis spelen en Dennis speelt ook nog tennis.