Beste gasten

Wij hebben ons menu geheel vernieuwd.

Nu ook met speciale vegetarische gerechten. 

Eet smakelijk 美味的食物

Jade Cao

 Wij hebben een speciale actie voor u!

Onbeperkt dineren vanaf   € 25.00 p.p.vanaf 4 personen

(vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, vlees en wild)

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De Chinese keuken

De Chinese keuken behoort tot de fijnste keukens ter wereld.
Door de grootte van het land en als gevolg daarvan de aanwezigheid van vele volkeren met hun eigen culturen, klimatologische afhankelijkheden, en regionale voedselbronnen kan men niet spreken van één "keuken". 
Wel zijn er gemeenschappelijke factoren in de verschillende regionale keukens die het mogelijk maken te spreken over een Chinese keuken. De oosterse Yin-Yang filosofie is ook terug te vinden in de Chinese keuken: typisch worden tegengestelde smaken (zoet-zuur) of texturen (mals-knapperig) gecombineerd in een gerecht.
Voedsel is in de Chinese keuken niet enkel een zaak van eten, evengoed moet het voedsel mooi gepresenteerd worden en een goede combinatie vormen van de basissmaken. De gerechten mogen niet overweldigend zijn in geur of smaak. De basisingrediënten zijn granen, rijst in het oosten, gierst  en tarwe in het Noorden. Deze worden gegeten als pasta's, puur, pap of in deegvorm. Vetten , zowel dierlijk (eend, kip, varken) als plantaardig (sesam, pinda) worden gebruikt om de granen meer smaak te geven. Sojascheuten en lente-uien vormen de belangrijkste groenten.

De belangrijkste kookmethodes :

  • Koken
  • Bakken
  • Roerbakken
  • Stomen
  • Frituren

De Belangrijkste smaakmakers :

  • Vijfkruidenpoeder
  • Sojasaus
  • Gember
  • Knoflook
  • Oestersaus
  • Hoinsaus
  • Si Chuan peper

De acht grote Chinese keukens :

  • Lu-Keuken
  • Chuan-Keuken
  • Yue-Keuken
  • Min-Keuken
  • Su-Keuken
  • Zhe-Keuken
  • Xiang-Keuken
  • Hui-Keuken

De Chinese keuken kan opgedeeld worden in 4 zones:

    • De Noordelijke: Jing-keuken en de Mongoolse keuken. Deze worden gekenmerkt door het gebruik van schapen.
      De verfijnde Pekingkeuken is de voormalige keizerlijke keuken.
      De belangrijkste landbouwproducten hier zijn rijst, tarwe, maïs, sesamzaad, sorghum, Chinese kool, selder, lente-ui en komkommer.
      De Noordelijke keuken is waarschijnlijk de bakermat van Gierst, sojabonen (sojascheuten) en perziken in de Chinese keuken. 
    • De westelijke: Chuan-keuken wordt gekenmerkt door sterk gekruide gerechten en door het veelvuldig gebruik van rundvlees.
      In de gerechten van deze streek zitten vaak chilipepers en Szechuanpeper. 
    • De zuidelijke: Yue-keuken met zoetzure accenten. De meeste gerechten worden er 'al roerend gebakken',
      waardoor smaak en sappigheid van vlees en groenten bewaard blijven.
    • De Oosterse keuken, waarvan de Sjanghai-keuken de bekendste is, wordt gekenmerkt door de rijst en tarwe die in dit vruchtbare deel van het land goed groeit, en de zeevruchten zoals garnaal en krab. De keuken hier heeft een zoete toets. Andere belangrijke ingrediënten zijn rijstwijn en zoete bonenpasta. Sjanghai heeft de meeste uitheemse invloeden gehad op zijn keuken, waardoor in Sjanghai wel gebak en koude voorgerechten gegeten worden.

De oorspronkelijke Chinese keukens zijn door migratie over de hele wereld verspreid en hebben zich in vele landen aangepast aan beschikbare grondstoffen en smaak van de lokale bevolking.

Bezoekers op de site

Vandaag 18

Gisteren 77

Deze week 261

Deze maand 835

Totaal 53488

Currently are 53 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Verhalen van Jade


Het feest gaat niet door

Dennis speelt tennis

Het eerste verjaardagsfeest

Het keuken orkest

Nieuwe artikelen

Het jaar van de Haan

 Zout in China

Si-Chuan in het nieuws

Ping Cao in Munchis
Deze Chinese vrouw maakt korte metten met
bazige koks en oubollige afhaalchinees

Si-Chuan in Over de Tong

 Chinese Kok?
Dat was het laatste dat ik wilde worden.