Nieuw Nieuw

 

Beste Gasten dit jaar 2019 zijn wij gestart  met een nieuwe activiteit in de Foodhall in Arnhem.
Hierdoor is het restaurant op maandag, dinsdag en woensdag gesloten.
Op alle andere dagen zijn wij normaal geopend.

Jade Cao

 

 

Beste gasten

Wij hebben ons menu geheel vernieuwd.

Nu ook met speciale vegetarische gerechten. 

Eet smakelijk 美味的食物

Jade Cao

 

 Wij hebben een speciale actie voor u!

Onbeperkt dineren vanaf   € 25.00 p.p.vanaf 4 personen

(vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, vlees en wild)

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

China.

China telt momenteel 1,3 miljard inwoners en is qua inwonersaantal het grootste land in de wereld waar 20% van de totale wereldbevolking woont. Qua oppervlakte neemt China een derde plaats na Canada en Rusland in. Van Noord- naar Zuid-China is het hemelsbreed 4.000 kilometer en van Oost- naar West-China is het bijna 5.000 kilometer.

Door de enorme oppervlakte kent China 8 klimaatzones. Daardoor heeft China ook vele soorten landschappen met in het Westen: hoogland van Tibet, bergen, woestijnen (Gobi) en bamboebossen (Sichuan). In het Noorden/Oosten van China liggen steppen, bossen, vruchtbaar laagland, ‘wetlands’ en kustgebieden. In het Zuiden van China liggen oerwouden.

Slechts 20% van haar grondgebied is geschikt om te wonen, te werken en om landbouw/tuinbouw te bedrijven. China is zelfverzorgend qua voedsel wat een gigantische prestatie is.

Naast de Han Chinezen, die 92% van de bevolking uitmaken, zijn er 55 etnische minderheden in China. De Chinese bevolking woont in 23 provincies (o.a. Sichuan), 5 autonome regio’s (o.a. Tibet), 2 speciale administratieve regio’s (o.a. Hong Kong) en 4 stedelijke gebieden (o.a. Chongqing voor 1997 deel van Sichuan, Beijing en Shanghai), elk met een eigen taal/dialect. Beijing in het Mandarijn en Peking in het Kantonees is de hoofdstad van China, ligt in het Noordoosten en telt momenteel 22 miljoen inwoners.

Mandarijn is de officiële Chinese taal en wordt door 65% van de bevolking (836 miljoen) gesproken. De tweede taal is Wu (woe uitgesproken) dat in en rond Shanghai wordt gesproken (77 miljoen sprekers). De derde taal is Kantonees (Yue) dat onder meer in Guangdong (voorheen Kanton) en Hong Kong wordt gesproken. Onderling verstaat men elkaars taal niet. Wel kunnen alle Chinezen Chinese karakters lezen. Althans alleen de vereenvoudigde karakters, niet de traditionele karakters (alleen ouderen). In de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw heeft Mao het oude traditionele karakterschrift laten vereenvoudigen om iedereen Chinees te laten leren schrijven en lezen om zodoende het analfabetisme in China te minimaliseren. Van de oorspronkelijk 50.000 karakters zijn er nog 5.000 over. 3.000 karakters moet men leren om te kunnen schrijven en lezen. 5.000 karakters heeft men nodig om te kunnen studeren.

De vroegste Chinese staat, de Shang, ontstond rond 1.500 v.C. en vormde de eerste Chinese beschaving. Mondiaal gezien is de Chinese beschaving de langstdurende beschaving (3.500 jaar) en de meest vooraanstaande culturele ontwikkeling in de wereld die de grootste uitvindingen te weeg hebben gebracht.

Bezoekers op de site

Vandaag 105

Gisteren 78

Deze week 423

Deze maand 540

Totaal 81064

Currently are 8 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Verhalen van Jade


Het feest gaat niet door

Dennis speelt tennis

Het eerste verjaardagsfeest

Het keuken orkest

Nieuwe artikelen

Het jaar van het zwijn

 Zout in China

Si-Chuan in het nieuws

Ping Cao in Munchis
Deze Chinese vrouw maakt korte metten met
bazige koks en oubollige afhaalchinees

Si-Chuan in Over de Tong

 Chinese Kok?
Dat was het laatste dat ik wilde worden.